De Enso Cirkel

Het is de binnenkomer van deze website en vormt de basis voor ons logo: de Enso cirkel. Naast dat het een mooie ronde vorm is, zit er een prachtige uitleg bij. Hoogste tijd om daar iets over te zeggen.

Toen we besloten om self O’clock op te zetten, wilden we daar een krachtig logo bij. Herkenbaar en met een mooie betekenis. Ik durf te zeggen dat we daarin geslaagd zijn. Dankzij de mooie animatie van Bart Remmers hebben we een sterke opening gecreëerd op de site. Mensen herkennen de cirkelvorm meestal wel, maar wat het precies betekend is minder bekend.

Enso kan worden geschreven in de lucht, in het zand en meestal ‘geborsteld’ op papier. Het vroegst bekende voorbeeld van een Enso-schilderij is van de Chinese zenmeester Kyozan (814-890). Inmiddels is ‘Enso painting’ een bekend leermiddel in het Oost-Aziatische Boeddhisme, vooral in Japan. Bijna elke zenmeester gebruikt de cirkel als meditatiehulpmiddel voor
studenten.

In het Boeddhisme staat de ‘Zen circle’ symbool voor focus, helderheid en verlichting. Bij het tekenen van een Enso cirkel hoeft deze niet perfect gesloten te zijn. Daardoor blijft er namelijk ruimte voor beweging en ontwikkeling. Dit
staat symbool voor onze eigen levenslange zelfontplooiing, voor het loslaten van verwachtingen én als symbool voor de schoonheid van wie jij bent.

Een Enso wordt in een continue penseelstreek geverfd, dus in één keer en met slechts één mogelijkheid om het af te maken. Er is geen weg terug om het te corrigeren. Het creëren van een Enso vereist daarom oefening en mentale kalmte.

Het vertrouwen dat je altijd een perfecte cirkel tekent, als je maar volledig gefocust bent. Daar schuilt zoveel schoonheid in. Het klinkt als een uitdaging voor het leven! Focus, schoonheid, creativiteit, perfectie in imperfectie. Thema’s die één op één opgaan in self O’clock. Daarmee vormen Enso en self O’clock een hele mooie match!